Herb Powiatu Ostrowskiego

Konferencja na temat „Zasady zdrowego żywienia – żywność ekologiczna, tradycyjna, lokalna”

03.01.201708:15

14W dniu 29 grudnia 2016 r. w Starostwie Powiatowym w Ostrowi Mazowieckiej, ul. 3 Maja 68, odbyła się konferencja na temat „Zasady  zdrowego żywienia – żywność ekologiczna, tradycyjna, lokalna”, w ramach Centrum Ekologii  i Zrównoważonego Rozwoju w Powiecie Ostrowskim.

Konferencję rozpoczęła Pani P. Urszula Wołosiewicz – Wicestarosta, która przywitała wszystkich gości oraz przedstawiła ważność tematu i prelegentów, którzy zabrali głos podczas konferencji.
Podczas trwania konferencji omówiono zagadnienia jak:
1.     „Zasady zdrowego żywienia – żywność ekologiczna” - Dr inż. Katarzyna Świąder SGGW – Warszawa,
2.     „Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce”, Dr Joanna Omieciuch WSFiZ –  Białystok,
3.     „Promocja żywności tradycyjnej  i ekologicznej w działaniach LGD ,,ZIELONE SIOŁO”, Adriana Rukat – Prezes LGD ,,ZIELONE SIOŁO”,
4.    „Zasady i wymogi przystąpienia do rolnictwa ekologicznego oraz możliwości dofinansowania”, Urszula Nadratowska – ODR Ostrów Mazowiecka,
5.     „Ekologiczne żywienie w agroturystyce”, Danuta Jabłonka – Grabowska, Gospodarstwo agroturystyczne „Dajana”,
6.     „Bariery i trudności sprzedaży bezpośredniej”  - produkcja sera białego    z mleka krowy polskiej czerwonej Mariusz Mierzejewski –,
7.     „Sprzedaż bezpośrednia w świetle nowych przepisów” - Bogusław Świderski, Kierownik Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego     w Ostrowi Mazowieckiej,
Podczas przerwy można było poczęstować się produktami ekologicznymi np. ciastem drożdżowym z kruszonką, pierogami z soczewicą, z serem kozim, fagasem, z kapustą i grzybami, serem  białym z mleka krowy polskiej czerwonej, kiełbasą prostyńską, kiełbasą królewską, ciastem marchewkowym, miodem wielokwiatowym, konfiturą wiśniową ,,Hani”, buraczkami ,,babci Kasi’, olejem  rzepakowym  ,,Keslera”, bułkami i innymi smakołykami przygotowanymi przez gospodarstwa agroturystyczne oraz przez producentów, którzy otrzymali „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” za najlepszy produkt roku zgłoszony, m.in. przez LGD „ZIELONE SIOŁO”.
    Na zakończenie konferencji Pani Urszula Wołosiewicz podsumowała omówione tematy, że zdrowa żywność to jedzenie naturalne, bez konserwantów i rozmaitych ulepszaczy. Coraz więcej ludzi w Polsce i na świecie popiera produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi. Kupuje jedzenie w sklepach ze zdrową żywnością lub bezpośrednio u producentów. W Polsce od 2004 roku produkcja ekologiczna żywności jest regulowana prawnie, dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa ekologicznego, znakowania produktów i środków spożywczych. Produkty ekologiczne muszą mieć  na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego. Konsument musi być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz że była kontrolowana przez specjalistów.  
Pani Urszula Wołosiewicz podziękowała wszystkim uczestnikom  konferencji za przybycie i wysłuchanie prelekcji oraz tym, którzy przygotowali pyszne, tradycyjne  potrawy.


Opracowała: Teresa Piórkowska

 

Kontakt z urzędem:

Starostwo Powiatowe
w Ostrowi Mazowieckiej

ul. 3 Maja 68
07-300 Ostrów Mazowiecka

Kancelaria:

tel. 29 645 71 00
fax: 29 645 71 01
email: 
starostwo@powiatostrowmaz.pl

Wydarzenia w miesiącu

Kalendarium

Kalendarz
Nawigacja
Nawigacja
Grudzień 2017
Grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt Sb Nd
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starostwo Powiatowe w Ostrowi Mazowieckiej
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt, CMS, hosting - Maxus Net Communications 2015